снимка: pexels.comОт управляващата партия ГЕРБ са внесли промени в Наказателния кодекс

...
снимка: pexels.comОт управляващата партия ГЕРБ са внесли промени в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Вече и в България! Свалките и преследването в социалната мрежа стават престъпление

снимка: pexels.com

От ръководещата партия ГЕРБ са внесли промени в Наказателния кодекс за отбрана на дамите от домашно принуждение. Законопроектът обаче ще важи за всички жертви на домашно принуждение, в това число и за мъже.

Промените са нужни, откакто Министерски съвет изтегли Истанбулската спогодба, документът, който трябваше да обезпечава повече сигурност против домашно принуждение над дами.
Тъй като документът беше изрично отритнат от обществото, в този момент ръководещите оферират законови промени в тази посока, написа Флагман.бг.

Днес ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов, останалите депутати от ГЕРБ и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която също се е подписала под законопроекта, показаха измененията.

Те са в две съществени направления: психическия тормоз и преследването.

Дава се и дефиниция на двете понятия.

Психическият тормоз ще се санкционира с до 1 затвор или пробация или с до 5 година, в случай че се прави в изискванията на домашно принуждение, т.е., в случай че жертвата и насилникът са съпрузи.

Преследването ще се санкционира, ако се случва повече от един път и за него ще важат същите санкции, както при душевен тормоз.

За гонене ще се счита всяко държание със застрашителен темперамент, което се показва в следене, поява на местоработата, поява в обществения живот и места за отдих, плюс всяко допустимо гонене в обществената мрежа или други отзивчиви канали, в което влизат и свалките от страна, на който и да е от двата пола.

И двете нови престъпления към този момент няма да се одобряват като просба, а като закононарушения от общ темперамент, изясни още измененията Данаил Кирилов.

Юристи считат, че новите промени в Наказателния кодекс, са взети от американското правораздаване, където всяка последна прочувствена форма може да се озове в съда.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР